top of page

West Wildflower | Home Remodel

The homeowners were planning to move from Connecticut to Santa Fe within three months of starting the remodel project. They wanted to update their nearly 25-year-old home to better reflect their tastes and address several maintenance issues they inherited from the previous owner. Their primary goals were to update the kitchen and primary bathroom, repaint the entire house, and make other significant improvements to the living room, dining area, and guest bathrooms.


Kitchen and Bathrooms


The kitchen remodel included overhauling an island with an awkward footprint and odd clearances to now include a range and venting system, trash/recycling drawer, wine cooler, and additional storage—all while still ensuring ample space to navigate around the built-in oven. The island and lower cabinets were all custom painted, with deep drawers added throughout for accessibility. Upper cabinets were adjusted to align with the kitchen window and tall ceiling, and under-cabinet lighting plus electrical outlets were added. Glass panels on two cabinet doors, and an enlarged cabinet by the window, improved the kitchen's aesthetics. 


An unused built-in desk was reinstalled with a quartz top at counter height. Underneath was designated as a water station for the client's large dog, and the wall above the counter received a mounted TV that could be easily seen across the kitchen, but remained tucked into a niche out of harm's way.

The primary bathroom underwent significant changes, including raising the shower head to accommodate a 6'2" height, installing a rain shower head, and adding a hand-held shower fixture. A non-functioning bidet was replaced with a custom-made linen cabinet for additional storage.


The guest bathrooms were also updated, with new lighting, mirrors, tile backsplashes, toilets and a completely updated tub/shower surround for the extra ensuite bathroom. All of the guest bathroom cabinets were painted to match those in the kitchen, helping establish a more cohesive color palette throughout the home.


A small powder room was the one bathroom where my clients wanted to add a splash of Southwest-style drama. One wall received a custom graduated sunset wall color, and a new deeply inset window helped accentuate the thickness of the exterior walls. The vanity cabinet received a new copper basin sink and faucet, and we upgraded the toilet. The original arrow-head-inspired iron hardware in the room was in great shape, so we retained it as well.

Bedrooms


In the primary bedroom, we removed and repaired a lattice inset on the partition headboard wall and updated the bed-side reading lights. The corner kiva-style fireplace was refreshed with a coat of beautiful warm bronze paint, while the carpet in the primary closet and the upstairs loft was replaced with a lighter-colored wool carpet. All the windows in the home received new solar shade treatments to reduce solar gain (while still retaining those lovely views), with clerestory treatments being remote-controlled for convenience. But the impact of the changes to the window treatments was especially noticeable in the primary bedroom with its tall cathedral ceiling.


Living Room and Additional Spaces


The living room received a significant update with the fireplace being covered in stacked stone, and a new wooden mantel installed. The hearth was covered with a fire-proof porcelain counter for easier maintenance. All the wood in the home had faded and taken on a pink tone—the vigas, doors, trim, literally any woodwork that hadn’t been painted—so we stained it all in a custom dark walnut color and made sure the new wooden mantle also matched.


The home's lighting was completely overhauled, replacing old fixtures with new, energy-efficient options, and adding custom pieces in key areas.


The audio system was also updated in both the interior and exterior living spaces, ensuring that my clients could enjoy their favorite tunes uninterrupted when traveling from the kitchen to the pool side.


Overall, the remodel transformed the home into a beautiful, functional space that my clients could enjoy for years to come. The design met their specific needs and preferences, and they were thrilled to display their extensive art collection and move on in.

Before Remodel
bottom of page